Gå direkt till innehåll
Har vi råd att bli äldre? – Ja, om vi sparar själva eller jobbar längre

Blogginlägg -

Har vi råd att bli äldre? – Ja, om vi sparar själva eller jobbar längre

Debatten om höjd pensionsålder, som ett sätt att säkra framtida välfärd, är ständigt pågående men accentuerades i dagarna efter stadsminister Fredrik Reinfeldts utspel om höjd pensionsålder.

Ekonomiskt har vårt pensionssystem länge visat sig vara statsfinansiellt hållbart, vilket är en förutsättning för trygga pensioner. Den allmänna pensionen måste dock i nuläget kompletteras med annat sparande. Motsatsen är den vi ser i Grekland där utfästelserna är betydligt högre än det finansiella systemets betalningsförmåga. Det är två olika pensionsekvationer, där ingen av dem går ihop och där ett större ansvar vilar på den enskilda individens förmåga att spara på egen hand.

Vi lever längre och vill gå i pension tidigare
Det har inte undgått någon att vi som lever nu har förmånen att i normala fall få leva betydligt längre än vad som var fallet för tidigare generationer. Trenden mot ökad livslängd väntas också fortsätta som en följd av nya livsmönster och medicinsk utveckling. Men en större andel äldre som lever längre ställs välfärdssystem och samhällsekonomi inför stora utmaningar trots att en sådan utveckling egentligen är något positivt. Detta samtidigt som vi har en befolkning som vill sluta arbeta före dagens pensionsålder på 65 år. Enligt försäkringskassans beräkningar är den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige cirka 63 år och vi förväntas leva till vi är över 80 år. De som föds idag förväntas leva till de blir över 100.

När pensionsåldern 1913 bestämdes till 67 år var den förväntade återstående medellivslängden vid 67 års ålder 11–12 år, nu är den vid 65 års ålder 20 år. Enligt statistik från Scb kommer antalet pensionärer att öka med cirka 48 % fram till 2050, antalet unga med 3 % och antalet arbetsföra med 8 %.

Försörjningsbördan kommer således att öka rejält för den krympande andel av befolkningen som fortfarande arbetar och bekräftar återigen att vi har en ekvation där individen måste ta större ansvar och spara mer själv för att få livet efter ett yrkesverksamt liv att gå ihop. 

Vad alla bör veta om framtiden
Vi är många som lever i tron att den kompensationsgrad vi ska få som nybliven pensionär kommer att bestå livet ut. Som vi sett är detta ingalunda fallet. Allt tyder dessutom på att det kommer att bli stora skillnader i ersättningsgrad mellan olika grupper i det samlade pensionssystemet, vilket bäddar för besvikelser och konflikter. Pensionärernas inkomststandard kommer att sjunka när de blir äldre om vi inte gör något åt situationen nu – jobba längre eller spara mer.

Pensionen är inget som kommer som ett brev på posten när du fyllt 65. Vi har alla ett eget ansvar att se över vår pension och se till att vi har tillräckligt med pengar i plånboken den dag då det är dags att gå i pension. Vi ska kunna leva nu. Alltid.

 Rose- Marie Blidnert- Sellin, ansvarig omvärldsbevakning SPP

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rickard Ydrenäs

Rickard Ydrenäs

Presskontakt PR- och Pressansvarig, SPP 072-1794097, 070-222 42 26