Gå direkt till innehåll
Sugen på att ändra nyårslöftet?

Blogginlägg -

Sugen på att ändra nyårslöftet?

Det är en skatt som har blivit rekordlåg i år. Det gör att en del kanske väljer att ändra sitt nyårslöfte från ”att träna mer” till "att spara mer", för nu finns ingen ursäkt längre.

Orden skatt och statslåneränta är normalt inget som så många ser som spännande. Men de som läser vidare kan bli årets vinnare.  Det är nämligen en skön skattesänkning som gynnar oss som vill spara mer i år - skatten på investeringssparkonto, så kallat ISK. Skatten på ett ISK baseras på statslåneräntan förgående år - som var rekordlåg. Det innebär att skatten på ISK nu är knappt 0,3 procent av kapitalet jämfört med förra årets 0,6 procent, en halvering(!).

Dessutom slipper vi ISK:are krångel med deklarationen och vinstskatt på pengarna den dagen vi väljer att sälja våra aktier och fonder. ISK är gratis att öppna och dessutom går det att öppna ett för varje sparmål, så att sparmålen på ett smart sätt separeras från varandra. Varför inte ha ett för långresan, ett för pensionen och ett för drömmen om ett fint landställe eller en segelbåt?!

Frågan är vilka fonder som ska väljas in i de olika investeringssparkontona. Jag passar på att fråga Liza Jonson, VD på SPP Fonder.

– För långresan tycker jag att SPPs företagsobligationsfond passar bra. Det är en fond med relativt låg risk, men som givet det extremt låga ränteläget ger en relativt stabil avkastning. Förra året genererade den drygt 2,5 procent, vilket är mer än 0 som du får på de flesta sparkonton idag. Sedan ska man komma ihåg att det aldrig är riskfritt att investera sina pengar på obligations- eller aktiemarknaden. Ju kortare sparhorisont desto lägre risk ska du ta. Alternativet här är att se om du kan hitta ett sparkonto som ger dig en okej ränta, men var observant på mindre bolag som inte har någon insättningsgaranti.

Och för landstället och pensionen, hur ska vi sparare tänka på lite längre sikt?

– Om det ligger mer än fem-tio är framåt i tiden skulle jag rekommendera en portfölj med ett par fonder med låg avgift och med ett brett investeringsspektra, som globala aktiefonder med lite högre risk men chans till högre avkastning i kombination med en del företagsobligationsfonder med lägre risk. Här ska du vara observant på att just företagsobligationer har allt från en låg risk till en väldigt hög risk. Riskindikatorn i fondens informationsblad ger dig information om risknivån i fonden. Hur stor andel i rena aktiefonder beror till stor del på hur lång sparhorisont du har.

– Och för pensionen som i ditt fall ligger mer än 30 år framåt i tiden skulle jag placera i breda indexnära fonder med låga avgifter och sedan kan du krydda portföljen med ett par aktivt förvaltade fonder som är nischade mot en marknad eller område som du själv tror lite extra på.

Tack Liza, har du något annat tips?
– Att alla dina investeringar är hållbara ser jag som en självklarhet, det är de hållbara bolagen som kommer vara framtidens finansiella vinnare!

Tack Liza hälsar Amanda Broomé, SPPs spanare, som till sin och andra sparares hjälp frågar ut experter och kloka personer i sitt nätverk.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rickard Ydrenäs

Rickard Ydrenäs

Presskontakt PR- och Pressansvarig, SPP 072-1794097, 070-222 42 26