Gå direkt till innehåll
​50 sätt satt rädda Östersjön

Nyhet -

​50 sätt satt rädda Östersjön

Östersjön är världens mest förorenade hav. Inget annat hav har drabbats lika hårt av övergödning, syrebrist, miljögifter och tungmetaller. Nu närmar sig den punkt där detta blir irreversibelt och Östersjön dör – bokstavligt talat.

Östersjön är en internationell angelägenhet, men engagemanget måste skapas lokalt. I boken 50 sätt att rädda Östersjön, som SPP sponsrar, får vi 50 konkreta tips på hur vi alla med ganska enkla förändringar i vardagen kan göra väldigt stor skillnad och bidra till att vända en negativ trend.

- Vår förhoppning är att vi med det här sponsorskapet ska kunna skapa ett engagemang kring en fråga som troligtvis ligger oss alla varmt om hjärtat, säger Sara Skärvad, Press- och hållbarhetschef SPP.

TIPS UR BOKEN

1. Semestra vid Östersjön.
Ju mer vi använder oss av detta vackra innanhav desto mer kommer vi att vilja värna det. Börja på hemmaplan med att leta hållbara semestertips på exempelvis Svenska turistföreningens, Naturens bästas och Skärgårdsstiftelsens hemsidor. Fortsätt sedan runt Östersjön – det finns åtta Östersjöländer förutom Sverige att utforska.

Här på Sapir kan du hitta mycket inspiration
Fyra svenska naturkickar
Redaktionen väljer tre pärlor i Stockholms Skärgård
Redaktionen älskar vatten och ger dig 5 svalkande tips
Surfare hittar bästa vågorna i iskallt vatten
Gone wwoofing
Tångsafari
Svenska naturpärlor

2. Gynna miljökloka företag.

Alla kan inte tillverka solceller eller odla kravpotatis. Men exempelvis tillverkare av datorer eller mobiltelefoner, banker eller försäkringsbolag, kafékedjor och snabbmatsrestauranger kan vara mer eller mindre miljövänliga. Se till att du gynnar de som har ett bra miljöarbete.

Här är några tips från Sapir
Välkommen till Paradiset
Hårvård på modet i gröna salonger
Zero waste är Silos recept på framgång
Redaktionen väljer lyx som tar dig framåt i världen men bakåt i tiden
Spara hållbart 

3. Älska ditt avlopp.
Mycket av det som 90 miljoner människor spolar ut i vaskar och toaletter hamnar så småningom i Östersjön. Om vårt avloppsvatten var fritt från tungmetaller, färgrester, mediciner, oljor, lösningsmedel och kemikalier skulle Östersjöns fiskar vara mindre giftiga att äta, sälarna friskare och slammet från reningsverken skulle utan hälsorisker kunna göda våra åkrar. Betrakta därför ditt avloppsvatten som något du skulle kunna göda dina krukväxter med. Och nej, inte ens dammråttor ska spolas ner. Damm har en förmåga att dra åt sig skadliga kemikalier från elektronik och plast. Eftersom avloppsreningsverk inte är byggda för att rena bort kemikalier hamnar de så småningom i havet där de påverkar ekosystemet.

4.Bejaka årstiderna.
Ät jordgubbar på sommaren, kåldolmar på hösten, svenska äpplen på vintern, blodapelsiner på vårvintern och nässelsoppa på våren. Vandra på våren, bada på sommaren, paddla på hösten och åk skidor på vintern. Att vända på årstiderna, oavsett om det gäller att importera jordgubbar mitt i vintern eller åka längdskidor i en nedkyld tunnel mitt i sommaren, leder ofelbart till en ökad förbrukning av energi, ofta fossila bränslen.

Sapir har skrivit om många olika alternativ, kolla här!
Sapir listar 10 favoriter bland landets gårdsbutiker
Redaktionen tipsar om 3 vägar back to the roots
Ogräs, snabbmat och gratiskäk
Stjärnkocken Saori Ichihara låter årstiden sätta smaken

Böcker och lärarhandledning till samtliga högstadieskolor
Professor Johan Rockström har skrivit förordet till boken, som du kan läsa en förkortad version av på Sapir.se. Lyssna gärna på hans sommarprat, på Sveriges Radio, som inte bara är det mest nedladdade utan har även benämnts som det absolut viktigaste.

I Sverige ingår Östersjön i läroplanen för högstadiet, men det råder stor brist på relevant och uppdaterat material. Motsvarande problemställning finns i de andra länderna runt Östersjön. Boken utkommer initialt i fem olika språkutgåvor – svenska, finska, estniska, lettiska och litauiska och delas ut helt utan kostnad i klassuppsättningar om 30 exemplar till samtliga högstadieskolor. Med varje klassuppsättning medföljer lärarhandledning, som också finns tillgänglig för kostnadsfri nedladdning via nätet.

Du kan även ta ställning till allas rätt till rent vatten på wateraid.org för att hylla vikten av vatten! Eller investera i fonden Parvest Aquasom bara satsar på bolag som arbetar med framtida lösningar för infrastruktur, rening och effektivisering



*Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som du placerar i fonder/värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. I vår fondlista på spp.se hittar du mer information.

Ämnen

Kontakter

Rickard Ydrenäs

Rickard Ydrenäs

Presskontakt PR- och Pressansvarig, SPP 072-1794097, 070-222 42 26

Relaterat innehåll

​Kanske inte så sexigt, men smart!

​Kanske inte så sexigt, men smart!

Idag är det världsvattendagen och vatten kommer lyftas ur flera perspektiv, vilket är fantastiskt. Det som sällan eller aldrig når förstasidorna är infrastrukturinvesteringar i vatten. Icke desto mindre är de av högst väsentlig vikt för att vara en del av lösningen på vattenproblematiken.

Philip Ripman, Hållbarhetsanalytiker, Storebrand/SPP

Vatten som växtkraft i fondportföljen

Den 28 augusti inleds World Water Week och fullt fokus på vatten. Efterfrågan är stor och ökar succesivt på grund av befolkningstillväxt, urbanisering och växande medelklass. Philip Ripman, hållbarhetsanalytiker på SPP/Storebrand har ständigt vatten på sin radar och hoppas på ett reellt pris på vatten så att fler får upp ögonen för den faktiska samhällskostnaden.

Schyssta bananer, men klarar de ensamma klimatkampen?

Schyssta bananer, men klarar de ensamma klimatkampen?

Allt fler vill ta aktiv ställning och markera med sina vardagsval att de drar sitt strå till stacken. Vi handlar ekologiskt, sopsorterar och gör kloka val i vardagen. Under 2015 ökade ekoförsäljningen med 39 procent, året innan med 38 procent och vi ligger i topp när det kommer till sopsortering och återvinning. Men vi har en blind fläck, sparandet.