Gå direkt till innehåll
Allt för sent ska vi vakna – väck liv i glömda sparkapitalet

Nyhet -

Allt för sent ska vi vakna – väck liv i glömda sparkapitalet

Vi svenskar är ganska bra på att se över vårt generella sparande. 50 procent ser över sitt sparande månadsvis eller oftare. Däremot ser det sämre ut när det kommer till pensionssparandet. Så många som 66 procent ser bara över sitt pensionssparande en gång per år, mer sällan eller vet inte ens om de gör det. Det visar en undersökning som SPP gjort.

- Det är en anmärkningsvärd siffra. Pensionssparande har blivit betydligt enklare och mer tillgängligt för den enskilde, men mentalt har vi inte riktigt hängt med. Det är fortfarande samma barriärer som hindrar oss från att komma igång och få koll. Många tror att det är svårare än vad det är, säger Annica Lundblad, vd SPP SPAR.

- Vi ser ett ökat intresse när det börjar närma sig pension, men då börjar det bli lite sent.

De flesta av oss har behov av att spara. Mer eller mindre beroende på om vi är i uppstarten av livet, mitt i livet eller om det börjar närma sig pension.

- Oavsett fas behöver vi en buffert för att hantera livets bergochdalbana, kunna ta ut svängarna ibland. De kortare sparhorisonterna har vi ofta ganska bra koll på, medan det långsiktiga och än viktigare kapitalet faller i glömska. Pensionen är dock ett kapital som du behöver ha koll på.

- Att titta i det orangea kuvertet en gång om året räcker inte.

Kvinnors redan utsatta situation riskerar att öka
Undersökningen visar också att kvinnorna både pensionssparar minde och ser över sitt sparande mer sällan.

- Det gör att gapet bara fortsätter att öka. Vi vet att kvinnor redan är i en mer utsatt ekonomisk situation vilket kommer att fortsätta med nästa generation av pensionärer om inget görs. Det behövs ett rejält uppvaknande från många kvinnor. De behöver ta kommando över sin ekonomi för att kunna påverka.

Bättre balans
Annica poängterar också vikten av ekonomisk balans i en relation. Den som arbetar och tjänar mer bör spara åt den som under perioder gått ner i arbetstid eller tjänar mindre.

- Detta är sällan något som känns aktuellt i en fungerande relation, men vid en eventuell skilsmässa kan det få mycket olyckliga konsekvenser då tjänstepension inte ingår i bodelningen exempelvis.

Ta ett första beslut – låt inte självförtroendet vara ett hinder
Det viktigaste är att ta ett första beslut kring ditt sparande och att komma igång menar Annica.

- När man väl fattar ett beslut kring sitt sparande upplever man också större kontroll och en lättnad över att man har tagit tag i det. Många brister i självförtroende, inte i kunskap. Det är väldigt olyckligt att dåligt självförtroende ska stå i vägen för ett bra liv när du inte längre har någon lön.

TIPS!
1. Gör som 1,9 miljoner svenskar redan har gjort – skapa en pensionsprognos på minpension.se så att du vet hur dina förutsättningar ser ut. Utan att veta nuläget är det svårt att fatta beslut.

2. Se alltid till att du har en tjänstepension och komplettera med ett privat sparande om du har möjlighet

3. Skapa balans i den gemensamma ekonomin. Se till att kompensera den som tar ett större ansvar hemma, har lägre lön eller går ner i arbetstid under perioder.

4. Ha som regel att kolla ditt pensionssparande lika ofta som ditt vanliga sparande.

Sammanfattning av undersökningen
Undersökningen visar att det är stor skillnad över hur ofta man ser över sitt allmänna sparande jämfört med hur ofta man ser över sitt pensionssparande. 20 procent av de tillfrågade svarar att de ser över sitt pensionssparande månadsvis eller oftare, vilket kan jämföras med att 50 procent svarade att de ser över sitt generella sparande lika ofta.

Undersökningen visar också att aktiviteten ökar med åldern, de tillfrågade i åldersgruppen 56-70 år ser över sitt pensionssparande oftare än övriga åldersgrupper.

Kvinnorna ser över sitt pensionssparande mer sällan än männen. 71 procent av de tillfrågade kvinnorna svarar att de ser över sitt pensionssparande 1 gång per år eller mer sällan, medan 62 procent av männen gör detsamma. Det är större skillnader mellan könen när det gäller hur ofta man ser över pensionssparandet än när det gäller det generella sparandet.

Fakta om undersökningen
Undersökningen är gjord av Silentium på uppdrag av SPP under perioden 1-11 februari 2014 och 1021 svenskar i åldern 20-70 år tillfrågades. Könsfördelningen i undersökningen är 50 procent män och 50 procent kvinnor.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rickard Ydrenäs

Rickard Ydrenäs

Presskontakt PR- och Pressansvarig, SPP 072-1794097, 070-222 42 26