Nyhet -
"Med rätt förutsättningar kan vem som helst ta tag i sin pension."
Per Lindberg är VD på SPP Livförsäkring. På framtidens pensionsmarknad tror han att hållbarhetsanalys är en självklarhet, och att kunden ges nya förutsättningar att styra sitt sparande.
- Min viktigaste uppgift är att se till att våra kunder får en bra pension, säger Per Lindberg som tillträdde jobbet som VD för SPP Liv i oktober 2013. Det betyder att vi måste ha en solid ekonomi i verksamheten.
SPP Liv är Norska Storebrands bolag i Sverige för traditionella pensionsförsäkringar, sparande där kunderna garanteras en viss avkastning.
En fråga som intresserar Per är vad som skapar förutsättningar för kunderna att ta taktpinnen över sitt pensionsparande:
- Vi som bolag och branschen som helhet behöver bli mycket bättre på att skapa förutsättningar för kunden att kunna överblicka sin pension, genom bättre tillgång till information, och möjlighet att göra bättre och mer begripliga prognoser. Den utvecklingen tror jag bara att vi är i början av. Det finns mycket mer att göra.
Synen på kunderna som ett kollektiv där alla kan ha samma lösning är en annan fråga som engagerar Per.
- Det stör mig att många inte tror på individen när det kommer till pensioner. Det är en gammal världsbild, att det finns en lösning för alla och någon annan vet bäst. Med rätt förutsättningar kan vem som helst ta tag i sin pension. Vi ska göra allt vi kan för att göra pensionen till en del av vardagen. Att förenkla informationen och kontrollen för kunden – via mobilen, internet eller andra verktyg.
- Historiskt kunde man kanske använda sig av generella lösningar. Om du jobbade hos samma arbetsgivare i 40 år och alla gick på samma avtal var det säkert okej. Men det är en ny värld. Framtidens pensionärer lever helt andra liv och de har väldigt olika prioriteringar. De har bytt jobb oftare, och jobbat med och utan kollektivavtal. De kommer också ha väldigt stora skillnader i exempelvis bostadskostnader och innehav. Variationerna blir för stora för att köra på en standardlösning.
Att individen ska bestämma präglar också Pers och SPPs syn på flytträtt för pensionsförsäkringar:
- Flytträtt är viktigt. Man ska inte kunna låsa in folks pengar, som man kan idag. Kunden måste kunna markera när man inte är nöjd, för mig är det som bolån eller vad som helst. Det är en helt osannolik byråkrati, ofta går det inte alls. Sedan betyder inte det att vi skall ha årliga flyttgarantier, då sådana i alltför stor utsträckning ges på bekostnad av möjlighet till långsiktig avkastning.
Alla SPPs investeringar präglas av hållbarhet. Per tycker att det känns bättre att gå till jobbet med den inriktningen på verksamheten, men framhåller att hållbarhetsarbetet hos SPP styrs av en ekonomisk logik:
- Hållbara investeringar minskar risken i vårt innehav. Dålig företagsstyrning och tveksamma affärsmodeller har inte en plats i framtiden. Att inkludera fler hållbarhetkriterier i investeringarna minskar risken och ökar förutsättningarna för en bättre pension. Hållbarhetsanalysen påverkar också hur vi jobbar internt: vi har koll på våra egna processer, risker och styrning. På hållbarhetsområdet kommer våra konkurrenter ha svårt att komma ikapp, men finansiell analys kommer att breddas och inkludera flera typer av parametrar även hos våra konkurrenter framöver. Det leder till bättre investeringar och bidrar därmed till utvecklingen av ett bättre samhälle, på lång sikt.
Lindberg tror också att analysen av vad som är värdefullt kan utvecklas i takt med att klimathotet förvärras:
- Jag skulle gärna gå längre i att vara klimatsmarta. Att bättre kunna mäta rätt värden: att inte bara mäta värdet av ett träd som fällts och sålts, utan även kunna mäta värdet av ett träd som står kvar och bidrar till att minska koldioxiden i atmosfären.