Nyhet -
Vi ses i Almedalen!
För femte året i rad är SPP på plats under Almedalsveckan för att diskutera välfärdens utmaningar och vikten av en hållbar utveckling. – För företag och konsument, närmar sig hållbarhetsfrågan mainstream. Det ger politikerna goda förutsättningar att också vidta starkare klimatåtgärder, säger Sarah McPhee, vd SPP.
- Vi är i Almedalen för att lyfta frågor som är viktiga för branschen men framför allt för samhället i stort, säger Sarah McPhee, Vd SPP.
Då står hållbar utveckling alltid högt på agendan och Sarah ser en tydlig trend.
- Vi ser en rörelse bland företagen från "be safe", att undvika risk till "be smart", som handlar om att plocka hem det ekonomiska värdet av hållbarhet. Företagen integrerar hållbarhet i sina affärsmodeller och konsumenterna har förstått att de inte behöver försaka avkastning för att de sparar hållbart. Det är mer lönsamt men också ett mer modernt och sympatiskt sätt att se på företagande och sin framtid.
Givet den breda uppslutningen är det läge för politikerna att ta till offensiva åtgärder menar Sarah.
- Det är bara så vi kan få den omställning som samhället behöver.
Stina Billinger, hållbarhetschef, Storebrand/SPP är också på plats för att påverka och bevaka hållbarhetsagendan.
- Politiker och företag har visserligen närmat sig varandra men avståndet är fortfarande för stort. Att omfamna hållbarhet var tidigare tillskrivet en mindre klick av engagerade, men har nu förflyttats till en större krets av medvetna.
- Obamas senaste utspel om klimatet är väldigt viktigt och det ska bli spännande att se hur andra politiska ledare svarar upp mot USAs höjning av ribban.
Jonas Ahlen, Vd Storebrand Asset Management Sverige deltar framför allt i debatten kring hållbara investeringar och pensionsbolagens möjlighet att finansiera långsiktig tillväxt.
- Bolag som ställer om för att hantera hållbarhetsutmaningar såsom resursknapphet och vattenbrist kommer helt klart att vara bättre rustade i en framtida ekonomi. Det råder ingen tvekan om det. De sänker sin produktionskostnad och blir lönsammare än sina konkurrenter.
- Så oavsett vad man tror om klimatförändringar kommer resursknapphet att ha en betydande effekt på bolagens framtida vinst. Det handlar helt enkelt om god, framtidsinriktad företagsstyrning.
SPP medverkar på följande öppna seminarier
Måndag 30 juni 13.15 -17.00 Eftermiddag om hållbarhet med Polarbröd
Stina Billinger, hållbarhetschef, SPP/Storebrand modererar Polarbröds eftermiddag om hållbarhet
Arrangör: Polarbröd
Plats: Restaurang Isola Bella, Södra Kyrkogatan 20
Hållbara råvaror: Mat för nio miljarder människor
Dagens matförsörjning är ohållbar och måste förändras för att i framtiden kunna mätta ännu fler människor utan att förstöra planeten. Hur ska företag, konsumenter, politiker och samhället tillsammans angripa den viktiga frågan? Ett panelsamtal om hållbara råvaror nu och i generationer.
Realekonomisk bärkraft på en krympande planet
Givet nuläget: Hur säkrar ett samhälle bäst sin försörjning? Hur ser en realekonomiskt korrekt resultatredovisning ut? Vilka länder kommer att stå starka i framtiden? Ett seminarium och rundabordsamtal om möjligheten att utveckla en ekonomisk spelplan som säkrar en uthållig försörjning.
Tisdag 1 juli 8.45-09.45 Samtal om Pensionssparande och Sparsheriffen rapporterar spaningsläget
Arrangör: Aktiespararna
Plats: Donners Brunn
Mer än hälften av svenska folkets aktiesparande ligger i premie- och tjänstepensionen men de flesta av oss upplever att informationen är otillräcklig. Går det att göra ett informerat val när det finns 850 alternativ? Vi tittar på pensionssparande, falskt aktiva fonder och dolda kickbacks.
Tisdag 1 juli 10.30 – 12.00 Ta styrelsearbetet på allvar- ägarens ansvar
Arrangör: Women In Progress, Monica Hedberg Invest, Grant Thornton, Vinge, Capio, Greatness PR, Eva Wetterdahl
Plats: Rosas Pensionat, S:t Hansgatan 22
Samtal med ledande nyckelpersoner inom styrelse- och ägarsfären kring etikfrågor och hållbarhet. Hur ser uppdraget ut för valberedningen, ägarkonstellationer, ägaransvaret, ägarkod?
Tisdag 1 juli 12.45 – 13.40 Investeringar i vindkraft - Var kommer kapitalet ifrån, varför saknas det svenska pensionskapitalet?
Arrangör: Svensk Vindenergi
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6
Internationella investerare och utländskt pensionskapital investerar allt mer i svensk vindkraft. Samtidigt lyser det svenska institutionella kapitalet med sin frånvaro. Vi diskuterar investeringarna i svensk vindkraft med näringslivet, pensionsförvaltare och politiker. En del av Vinddagen.
Tisdag 1 juli 15.00 – 15.55 Försäkringsbranschen – nya tider, nya krav
Arrangör: EY
Plats: Södra Kyrkogatan 13
På global nivå omsätter försäkringsjättarna hundratals miljarder dollar – pengar som utgör raketbränsle i den globala tillväxtmotorn. Men branschen har drabbats av skandaler och förtroendekriser i samband med strukturella förändringar och nya regelverk. Kunderna måste vinnas tillbaka – men hur?
Onsdag 2 juli 16.00-19.00 Så kan finansbranschen ta större samhällsansvar
Arrangör: Finansförbundets och FTF
Plats: TCO-parken, Almedalen
Seminariepanelen med representanter från finansbranschen och regeringen diskuterar: Skiljer sig banker och försäkringsbolags samhällsansvar från andra företag? Kan man ställa högre krav på företag inom finanssektorn än andra när det gäller hållbarhet? Anmälan sker till arrangören.
Onsdag 2 juli 20.00 – 21.00 Kan dumma idéer skapa ett bättre samhälle?
Arrangör: Mattecentrum
Plats: S:t Hansgatan/Trappgränd, Industriområdet
För att Sverige ska hävda sig i en globaliserad värld är det viktigt med kreativitet och entreprenörskap. Och alla former av idéer. För kanske är du också trött på ”bra” idéer? Denna kväll fokuserar vi istället på de ”dumma” idéerna, som med hängivna entreprenörer kan förändra samhället.
Torsdag 3 juli 8.30- 10.00 Förnybart i världen och Sverige - Sverige bäst som vanligt?
Arrangör: SPBI - Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6
Seminariet har perspektivet energi i Sverige och världen. Vilka länder i världen går före när det gäller att ställa om från fossilt till förnybart. Vilka länder är bäst? Hur kan man se på klimatnytta i ett svenskt och globalt perspektiv? Spelar det roll vad Sverige gör i ett globalt perspektiv?
Torsdag 3 juli 16.30-17.15 Vatten som finansiell risk - en fråga som fler borde ta på allvar
Arrangör: Swedish Water House/ Stockholm International Water Institute
Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14
Risker kan utgöra möjligheter för de företag och investerare som proaktivt svarar på den utmaning som den globala vattenbristen innebär