Nyhet -
Vinnare av "Klart du kan!" korade
Vinnarna av SPPs stipendium ”Klart du kan” har korats. Fyra pristagare kan nu göra världen lite bättre genom ett starkt engagemang för samhället och en hållbar utveckling.
– Vi har fått in 24 ansökningar och det är otroligt inspirerade att ta del av alla dessa personer som tänker framåt och som inte tvekar en sekund på att göra det lilla extra för att utveckla vårt samhälle i en positiv riktning. Det ger mig hopp, säger Sara Skärvad, Hållbarhetschef på SPP och även jurymedlem i Klart du kan.
Genom stipendiet ”Klart du kan” har SPP i fem år stöttat eldsjälar som genom lokala projekt vill göra världen lite bättre. Stipendiet delas ut till föreningar och privatpersoner som får chansen att förverkliga sina visioner och drömmar som stärker förutsättningarna för att ta större samhällsansvar lokalt.
Varje kvartal delar SPP ut 100 000 kr. fördelat på 4-5 projekt. Har du en idé som du vill förverkliga ansök redan nu här.
– Pengar ska inte vara ett hinder när engagemanget finns. Därför vill vi kunna ge ett bidrag som gör att fler testar sina världsförbättraridéer, säger "Klart du kan"-juryns ordförande Johanna Landberg.
Det är en bred spridning på projekten och idérikedomen oändlig. Projekten handlar om allt från att öka barns intresse för matematik och programmering till att utveckla tjänster för samåkning eller inspirera till hållbart entreprenörskap.
Denna omgångens vinnare är:
Stipendiat: Johan Jersblad
Projekt: Schackundervisning i på Breviksskolan i Västervik
Projektet syftar till att lära barn i tredje och fjärde klass på Brevikskolan i Västervik att spela schack för att kunna delta i Schackfyran under höstterminen 2015. Undervisningen sker under 12 tillfällen på våren och hösten ägnas åt förberedelser inför turneringen. Genom schackspelandet får barnen både lära sig konsten att tänka logiskt och strategisk samtidigt som de förhoppningsvis får ett intresse som de kan dela med många – såväl gammal som ung.
Juryns motivering:
Schack är ett spel som spelas i alla åldrar över hela världen. Det är ett spel som bygger på logik och taktik och kräver både tålamod och strategiskt tänkande från sina utövare. Vi på SPP tror att barn som lär sig spela schack i tidig ålder inte bara får ett intresse som kan delas med många andra utan även förmågan till analytisk tänkande som de kommer att ha nytta av i framtiden. Med Johans hjälp vill vi ge barnen på Brevikskolan de här möjligheterna.
Stipendiat: Föreningen Popkollo IMPRA
Projekt: Popkollo Jazz
Popkollo Jazz är ett musikläger för tjejer där 20 deltagare får inspireras och tillsammans testa på att improvisera, skriva musik, spela i band, ha konsert, spela in i studio och mycket mer. På Popkollo Jazz utmanas vanligt förekommande normer inom jazzen och fokus blir på det roliga och kreativa i att skapa tillsammans i grupp. Syftet är att tjejerna ska få förebilder inom jazz och en stor dos inspiration för att främja ett fortsatt intresse för musiken.
Juryns motivering:
Musik, och i det här fallet jazz, ska vara för alla tycker vi på SPP. Musik kan vara en dörröppnare för mycket och att ge de här tjejerna möjlighet att få ta plats på en jämnställd musikscen där alla är välkomna oavsett förkunskaper och bakgrund. Det tror vi stärker både självförtroende och självkänsla. Vi är övertygade om att Popkollo jazz främjar en viktig utveckling inom musikbranschen och den vill vi vara med och stötta.
Stipendiat: Föreningen Jiddr
Projekt: Jiddr
Jidder är en samtalsapp för unga som behöver någon vuxen att prata med. Det kan handla om alltifrån att man känner sig utanför och ensam eller att man har problem hemma till att man bara vill ventilera sina känslor för någon vuxen som bryr sig. I Jiddr kan upp till 50 000 användare logga in genom mobilen - en trygg med ändå cool kanal där de unga redan befinner sig. Där kan de få svar på frågor, få stöd och information och ansluta sig till diskussioner utifrån olika spännande samtalsämnen med intressanta vuxna. För att säkerställa att användarna är schyssta mot varandra och samtalsvärdarna finns det moderatorer under samtalen.
Juryns motivering:
I Sverige upplever hälften av alla ungdomar att de saknar en vuxen att prata med och var fjärde tonåring lever med psykisk ohälsa. Många av de här ungdomarna vet inte vart de ska vända sig och tror att de är ensamma i sin situation. Att i de fallen få en möjlighet att bli lyssnad till och känna gemenskap med andra blir otroligt viktigt för självkänslan. Vi hoppas att Jiddr kan ge fler unga den möjligheten – att känna sig bekräftad och framförallt att få känna sig hörd.
Stipendiat: Flamman Ungdomarnas Hus
Det finns många som begår brott när de är unga men som inte blir kriminella för det. Däremot finns det många bevis som talar för motsatsen och vi vet att de individerna löper en större risk att fastna i kriminalitet när de blir äldre. Flamman vill därför inleda ett projekt för att stötta de här ungdomarna som idag kommit på glid och står för en betydande del av rån, snatterier och drogförsäljning i områdena kring Bellevue, Koksbäck, Holma, Lindeborg och Svågertorp utanför Malmö. Projektet kommer inledningsvis att satsa på 50 ungdomar som under ett år får genomgå ett åtgärdsprogram med syfte att dels ge dem en vettig fridtidssysselsättning, dels få dem in i studier eller arbete. Allt för att hjälpa ungdomarna ta sig ur den onda spiral de befinner sig i.
Juryns motivering:
Arbetet som Flamman gör är livsviktigt för att de här ungdomarna ska få en chans att hamna på rätt köl igen. De här ungdomarna vet redan att de står utanför systemet och en sådan här typ av insats kan därför vara skillnaden för dem mellan ett liv i fortsatt kriminalitet eller inte. Vi vill att fler ungdomar som idag står utanför samhället ska hitta tillbaka in och få en meningsfull tillvaro, därför har vi valt att stötta Flamman Ungdomarnas hus.