Gå direkt till innehåll
​Hållbara pensioner – företagens blinda fläck trots höga ambitioner

Pressmeddelande -

​Hållbara pensioner – företagens blinda fläck trots höga ambitioner

En studie genomförd av SPP visar att svenska företag generellt inte ställer några hållbarhetskrav på sina pensionsupphandlingar och kapitalplaceringar. Trots de globala utvecklingsmålen, Sveriges nya klimatlag och krav på hållbarhetsredovisningar lyser kraven kring hållbar kapitalförvaltning fortsatt med sin frånvaro.

För tredje året i rad har SPP genomfört en undersökning av hållbarhetskrav för pensionsupphandlingar. Resultatet är tydligt: bland de 29 noterade bolagen på OMXS30 som hållbarhetsredovisar nämns inte hållbarhetskrav i pensionsupphandlingar och kapitalplaceringar, förutom hos bankerna.

– Svenska bolag har överlag bra koll på hållbarhet när det kommer till produktion, upphandlingar och värderingar. Men i pensionsupphandlingar är hållbarhet fortfarande en blind fläck, trots att pensioner ofta är företagets största personalkostnad efter löner, säger Staffan Hansén, vd SPP.

Trots näringslivets bleka resultat visar SPP:s jämförelse från 2017 att de statligt ägda bolagen är ännu sämre på att ställa hållbarhetskrav. Majoriteten av de statliga bolagen förlitade sig på att hållbarhetskrav ställs i den kollektivavtalade tjänstepensionslösningen, men så är fortsatt inte fallet. Även bland privata bolag uppenbarades samma kunskapslucka.

– Ofta investeras kapitalet istället i en riktning som går rakt emot de globala utvecklingsmålen som världens ledare och näringsliv enats om. För att vända utvecklingen måste även pensionsupphandlingarna omfattas av krav och riktlinjer i enlighet med målen, säger Hansén.

Förutom möjligheten att inta en ledande roll i skiftet mot ett mer hållbart samhälle är det helt enkelt en smartare affär att investera hållbart.

– Rapporter från Pensionsmyndigheten visar att hållbarhetsmärkta fonder presterat bättre än övriga. Det finns ett stort värde i att investera med de politiska vindarna i ryggen, säger Hansén och fortsätter.

– Hälften av kapitalet på världens börser är pensionskapital, tänk vilken kraft det kapitalet har för omställningen mot ett mer hållbart samhälle! Även för pensionskapitalet går det att beräkna ett fossilt fotavtryck, vilket är något företagen direkt kan redovisa utåt. I takt med att anställda i större utsträckning väljer arbetsgivare efter värderingar har de företag som lyckas lyfta detta dessutom en konkurrensfördel, avslutar Hansén.

Nina Ekelund, styrelseordförande på 2050, som hjälper företag i klimatomställningen ser tydligt att det är ett område som förbises.

– Vi har en hållbar pensionslösning för våra anställda och uppmuntrar företag att införa det själva. Det är lätt att glömma att en riktigt hållbar pensionslösning kan bidra stort till klimatomställningen genom att de anställdas pensioner investeras på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, säger Nina Ekelund.


2050:s CHECKLISTA – Så gör du en hållbar pensionsupphandling

1. NULÄGE Första steget för att komma igång med en mer klimatsmart och hållbar pension är att bilda sig en uppfattning om nuläget. Hur integrerar den befintliga leverantören hållbarhet i förvaltningen? Känns det som att din leverantör har en värdegrund som rimmar med ditt företags värdegrund?

2. MÅLBILD Ställ krav på att leverantören mäter och målsätter alla investeringars koldioxidutsläpp, följer internationella konventioner och påverkar bolag genom aktiv dialog.

3. GRANSKA Det är stor skillnad på att i bred marknadsföring lyfta en enskild nischfond som tar hänsyn till klimatet och att arbeta med hela kapitalet. Säkerställ att din pensionsleverantör inte bara har hållbarhetskrav på ett snävt urval av utbudet.

4. TA HJÄLP Överväg att anlita professionell hjälp med upphandling av pensioner. Säkerställ att upphandlingskonsulten förstår ditt bolags värdegrund och hållbarhetspolicy, och att dessa i tillräckligt hög grad genomsyrar upphandlingen.

5. UTVÄRDERA Tveka inte att ställa krav och löpande se över avgifter, avkastning och hållbarhetspolicys. Hållbarhet ska inte kosta – tvärtom skapa värde!

Ämnen


SPP erbjuder rådgivning och ett brett sortiment av spar- och pensionslösningar för företag, organisationer och privatpersoner. SPPs hemsida www.spp.se

Kontakter

Rickard Ydrenäs

Rickard Ydrenäs

Presskontakt PR- och Pressansvarig, SPP 072-1794097, 070-222 42 26

Relaterat innehåll

SPP är det mest hållbara varumärket i pensionsbranschen

SPP är det mest hållbara varumärket i pensionsbranschen

SPP har utsetts till branschens mest hållbara varumärke i studien Sustainable Brand Index (business to business), som är nordens största varumärkesundersökning om hållbarhet. 1 000 beslutsfattare från stora svenska företag har deltagit i undersökningen.

Staffan Hansén, vd SPP

Hållbart sparande fördubblats sedan Parisavtalet

​Andelen konsumenter som uppger sig ha ett hållbart sparande har fördubblats sedan Parisavtalet signerades av världens ledare år 2015 – en ökning från 16 till 30 procent. Detta framkommer i årets upplaga av SPPs undersökning "Blinda Fläcken". Även de som tror att ett företags hållbarhetsarbete påverkar möjligheten till högre avkastning i deras investeringar har ökat med 7 procentenheter.

Staffan Hansén, vd SPP

​"Alla kan göra något"

SPP har valt att inleda ett samarbete med Welcome App. Staffan Hansén, vd på SPP, berättar om engagemanget i flyktingfrågan och initiativet till att fler ska kunna få en framtid att glädjas åt.

Maja Englund, Pensionsekonom & Johanna Landberg, Hållbarhetschef

Flera av Sveriges supertalanger hos SPP

​För elfte året i rad utser Veckans Affärer Sveriges Supertalanger. Även detta år kan SPP stoltsera med flera av sina stjärnskott högt upp på listan.

​Storebrand/SPP ett av världens mest hållbara bolag

​Storebrand/SPP ett av världens mest hållbara bolag

SPP i topp när Corporate Knights rankar världens 100 mest hållbara bolag. Listan Global 100 presenterades idag på World Economic Forum i Davos. Storebrand/SPP är det mest hållbara bolaget i världen inom kategorin försäkring.

När vi inte ser att förändringen går tillräckligt fort eller vi märker att det kanske rent av går i fel riktning måste vi dra öronen till oss och agera, säger Åsa Wallenberg VD SPP Fonder.

​SPP drar åt snaran på kraftsektorn. Ytterligare tio bolag kastas ut.

För att vi ska uppnå klimatmålen som beslutades för två år sedan i Paris (COP21) måste kraftsektorn öka takten. Många bolag i kraftsektorn har flera energislag i sina portföljer och förflyttar successivt sin affär mot de bättre förnybara alternativen. Dock inte alla. Och det går inte tillräckligt fort. Därför tar nu SPP ytterligare krafttag mot sektorn.