Gå direkt till innehåll
Staffan Hansén, vd SPP Pension & Försäkring
Staffan Hansén, vd SPP Pension & Försäkring

Pressmeddelande -

SPP föreslår Löneväxling för alla – för att alla ska ges samma möjligheter att stärka sina pensioner

Vi på SPP vill ge alla möjligheten att förbättra pensionen. För det föreslår vi en reform av tjänstepensionen, så att det lönar sig även för de med en månadslön under 47 748 kronor att löneväxla, byta en del av sin lön mot högre pension. Att erbjuda breddad löneväxling skapar ett samhälle som ger jämlika förutsättningar till alla som arbetar att stärka sin pension. SPPs förslag till reform ger sjuksköterskan som löneväxlar 800 kronor i månaden 11 procent högre pension (1745 kr/mån), och civilingenjören som löneväxlar 1600 kronor per månad får 16 procent högre pension (3490 kr/mån). Därför behövs reformen Löneväxling för alla.

–Vi vill att alla ska ges samma möjlighet att löneväxla, eftersom det är ett bra sätt att stärka de framtida pensionerna. Vi föreslår därför en reform för breddning av löneväxlingen, där hela den sysselsatta befolkningen ska ges samma möjligheter att löneväxla. Utan att den allmänna pensionen, sjukpenning, A-kassa eller avtalade förmåner försämras. Det här är vårt bidrag till samhällsdebatten för hur pensionerna kan höjas för exempelvis sjuksköterskor, lärare, ekonomer och ingenjörer, säger Staffan Hansén, vd för SPP.

Löneväxling har flera fördelar. Arbetsgivaren kan tillföra cirka sex procent till sparandet eftersom skatten är lägre på pension än på lön. Individen kan investera pengarna i fonder, vilket med tiden kan ge en stor ränta-på-ränta-effekt och göra betydande skillnad på den slutliga pensionen.

– Löneväxling för alla är för de som vill spara mer till sin pension, men som i dag förlorar på att löneväxla eller vars arbetsgivare inte tillåter löneväxling. Vår förhoppning med rapporten är att beslutsfattare inom politik och näringsliv får upp ögonen för vårt alternativ till stärkta pensioner. Om vår reform blir verklighet räknar vi med att ungefär 20-30 procent har börjat löneväxla tio år efter införandet av Löneväxling för alla, säger Staffan Hansén.

I en rapport från Pensionsmyndigheten slogs nyligen fast att tjänstepensionens andel av de samlade pensionsinbetalningarna har ökat över tid, vilket enligt myndigheten indikerar att tjänstepensionens betydelse sannolikt kommer bli större framöver.

–Vår rapport visar att många grupper i samhället skulle kunna få en bättre pension genom att stärka sin tjänstepension med löneväxling. Tjänstepensionen är inte grädde på moset, utan har en stor betydelse, vilket fler svenskar borde få upp ögonen för. Även för de med låga pensioner är tjänstepensionen avgörande för den framtida pensionen. Vi behöver trygga och bra pensioner och en långsiktig pensionsreform, som innebär att du som individ ges möjlighet att ta eget ansvar för din framtida lön, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Genom reformen Löneväxling för alla kan samhället erbjuda grupper med låg- och medelinkomster möjligheten att på ett förmånligt sätt förbättra sin pension.

– De med löner under nuvarande gränsen för löneväxling kan ges möjlighet att själva stärka sin pension. Vi tagit med exempel i vår rapport på lön och pension efter löneväxling för lokalvårdare, barnskötare, grundskollärare, sjuksköterska, polis, civilingenjör, ekonom, frisör och frilansjournalist. Löneväxling skapar förutsättningar för de grupper som inte har möjlighet att arbeta till pensionsåldern att skapa en flexibilitet eller möjlighet till deltidsarbete, säger Shoka Åhrman.

Rapporten Löneväxling för alla - idé och beskrivning av effekter

SPP tycker att löneväxling borde vara för alla – oavsett vem du är, var du jobbar eller hur mycket du tjänar. Utan att det ska påverka den allmänna pensionen eller dina socialförsäkringar.

För att illustrera hur löneväxling för alla ska fungera i praktiken har SPP tagit hjälp av Arkwright för att göra beräkningar på hur olika yrkesgrupper som tjänar under 47 748 kronor och som har olika kollektivavtal kan gynnas av löneväxling. I rapporten redovisas en av kalkyl och en känslighetsanalys för typfallspersoner. Resultatet visar att det är gynnsamt för exempelvis sjuksköterskor och civilingenjörer att löneväxla om SPPs reform genomförs. Totalt antas 20–30 procent ha påbörjat Löneväxling för alla i någon utsträckning tio år efter införandet av reformen. Fem procent förväntas börja löneväxla inom första året efter införandet. I genomsnitt antas målgruppen löneväxla 600 kronor per månad

För staten innebär reformen på kort sikt en skatteintäktsreduktion på uppskattningsvis 0,6 miljarder kronor per år, ökande till 1,3–1,9 miljarder kronor per år på fem års sikt. Det innebär ändrade administrativa processer för att ta hänsyn till den avtalade lönen före löneväxling i socialförsäkringen. På sikt kommer skatterna att betalas in när den uppskjutna lönen betalas ut som pension. Positivt är att den genomsnittliga pensionen stärks, vilket minskar sannolikheten för behov av olika former av stöd för de som har låg eller ingen pension, exempelvis äldreförsörjningsstöd, till framtidens pensionärer. Dessutom skulle Löneväxling för alla ge lika möjligheter för hela den arbetande befolkningen att stärka sin pension.

Sjuksköterska

Sjuksköterskan har ingångslön 25 000 kronor, är 27 år och har tjänstepension inom KAP-KL.

Totalt kan sjuksköterskan räkna med en kompensationsgrad på 63,2 procent utan löneväxling eller privat pensionssparande.

  • Med en löneväxling på 300 kr/mån höjs kompensationsgraden till 65,8 procent. Den totala pensionen höjs då med 654 kr/mån, eller med 4,1 procent.
  • Med en löneväxling på 800 kr/mån höjs kompensationsgraden i stället till 70,2 procent. Den totala pensionen höjs då med 1 745 kr/mån, eller med 11 procent.
  • Med en löneväxling på 1 600 kr/mån höjs kompensationsgraden till 77,2 procent. Den totala pensionen höjs då med 3 490 kr/mån, eller med 22,1 procent.

Civilingenjören

Civilingenjören har ingångslön 36 000 kronor, är 27 år och tjänstepension inom ITP.

Totalt kan civilingenjören räkna med en kompensationsgrad på 60,2 procent utan löneväxling eller privat pensionssparande.

  • Med en löneväxling på 300 kr/mån höjs kompensationsgraden till 62 procent. Den totala pensionen höjs då med 654 kr/mån, eller med 3 procent.
  • Med en löneväxling på 800 kr/mån höjs kompensationsgraden i stället till 65 procent. Den totala pensionen höjs då med 1 745 kr/mån, eller med 8,1 procent.
  • Med en löneväxling på 1 600 kr/mån höjs kompensationsgraden till 69,9 procent. Den totala pensionen höjs då med 3 490 kr/mån, eller med 16,1 procent.

Läs rapporten Löneväxling för alla - idé och beskrivning av effekter.

Relaterade länkar

Ämnen


Välkommen till Storebrand Sverige

Storebrand är en ledande nordisk finanskoncern och en pionjär inom hållbar kapitalförvaltning. Storebrand erbjuder allt ifrån investeringar i fonder och alternativa tillgångsslag till rådgivning och skräddarsydda förvaltningstjänster.

SPP som är en del av Storebrand erbjuder ett brett sortiment av spar- och pensionslösningar för företag, organisationer och privatpersoner.

På Storebrand/SPP är hållbarhet helt integrerat i kärnverksamheten. Det innebär att vi utöver ekonomiska parametrar väger in även sociala och miljömässiga aspekter i samtliga beslut som fattas inom koncernen – från mindre inköpsfrågor till stora investeringsbeslut.

Kontakter

Rickard Ydrenäs

Rickard Ydrenäs

Presskontakt PR- och Pressansvarig, SPP 072-1794097, 070-222 42 26