Pressmeddelande -
SPP kommenterar Pensionsavgiftsutredningen: "Höjd avgift löser inte pensionsutmaningen – men tjänstepensionen gör det!"
Pensionsavgiftsutredningen lyfter tjänstepensionens ökade betydelse för den totala pensionen och att en livslängdsjusterad pensionsålder är avgörande för att uppnå önskade pensionsnivåer. Det finns redan idag en lösning som fungerar för högre pension – tjänstepensionen!
Tjänstepensionen kompenserar för att den allmänna pensionen tappar i förhållande till löneutvecklingen – den är avgörande för att den totala pensionen ska nå ambitionerna. Premiepensionens avkastning är också viktig, men osäker. Det är därför inte motiverat att höja pensionsavgiften. Det framkom på regeringens presskonferens på onsdagsmorgonen då regeringens utredare, Lisa Laun, särskild utredare, presenterade utredningen.
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP kommenterar utredningens slutsatser:
”Tjänstepensionen bidrar starkt till att pensionsnivåerna hamnar på den nivå som pensionssystemets konstruktör på 1990-talet tänkt sig och att det därför inte behövs en höjning av pensionsavgifterna. Vi ser en utveckling där tjänstepensionen alltmer blivit pensionssystemets ryggrad och bidrar till att ge pensionärerna en god pension – men den bygger på att arbetsgivare tar ansvar och att alla arbetsgivare erbjuder sina anställda en tjänstepension och pensionsrådgivning som personalförmån. Det är ett jämlikhetsproblem att alla inte omfattas av tjänstepension. Det finns ett stort behov av att göra tjänstepension mer transparent, tillgänglig och trygg för alla.".
En avgiftshöjning ändrar inte de underliggande trenderna – framför allt påverkar pensionsålder, grundskydd och tjänstepension framtida pensioner.
”Att utredaren kommer fram till att pensionsnivåerna uppnås utan att höja avgiften gör att vi undviker en generationsrättvisedebatt kring vems pensioner den högre avgiften ska kompensera, dagens pensionärer, eller de som betalar den högre avgiften, det vill säga, de idag yrkesverksamma, särskilt de yngre generationerna. Företagen har också en ansträngd ekonomisk situation och arbetslösheten ökar. Att i det läget höja arbetsgivaravgifterna som redan är bland de högsta i Europa skulle inte ha positiva effekter för företagen och dess anställda. Så därför välkomnar vi utredningens slutsatser. Det vore också värdefullt att i nästa steg utreda möjligheterna att stärka tjänstepensionerna genom att se över regelverken och göra det möjligt för även de med lägre inkomster att löneväxla, det vi kallar ”löneväxling för alla”, utan att sociala förmåner påverkas negativt. Det är också viktigt att djupare analysera och ta fram åtgärder för att minska åldersdiskriminering, ålderism, av äldre på arbetsmarknaden. Även om ambitionen är att man ska jobba till riktåldern kan det vara omöjligt om man inte får ett arbete, vilket är en stor förlust för den som åldersdiskrimineras och samhället i stort”, säger Shoka Åhrman.
SPPs kommentarer på pensionsavgiftsutredningen:
- Är pensionsavgiften på rätt nivå? Ja, för den allmänna pensionen vid en livslängdsjusterad pension är den på rätt nivå, även för den totala pensionen inklusive tjänstepension. Däremot inte för pension vid riktålder enligt dagens konstruktion, men känslig för antaganden om avkastning på premiepension (men rätt nivå om man använder historisk avkastning på premiepension till idag och prognosstandard framåt).
- Pensioner på rätt nivå ur perspektivet prisutveckling/köpkraft, men inte i paritet med inkomstutvecklingen, men på rätt nivå för att upprätthålla pensioner totalt tack vare tjänstepensionen.
- Avkastning är viktigt. Med den faktiska avkastningen på premiepensionen från start och det lägre antagandet enligt prognosstandarden framgent, har den allmänna pensionen även nått mål enligt intentionerna från 90-talet.
- Tjänstepension är viktigt och ökar i betydelse! Den totala pensionen har uppfyllt intentionerna från 90-talet.
- En eventuell höjning av pensionsavgifter och en eventuell gas kan öka pensionsnivån, men påverkar inte den underliggande trenden för pensionsutveckling.
- Slutsatser från utredningen och SPPs uträkningar om eventuellt höjda pensionsavgifter:
- Framtida pension är huvudsakligen en funktion av två parametrar: i) uppskjuten lön och ii) avkastning.
- SPPs uträkningar visar på den högre verkningsgraden som premiepension ger för den allmänna pensionen; särskilt med högre avkastningsantaganden, närmare faktiskt utfall.
- En eventuellt ökad andel premiepension i förhållande till inkomstpension kan ge större positiv effekt än en allmän ökning av pensionsavgifter. Dessutom kan en högre aktieexponering över hela spar- och utbetalningscykeln ge stor effekt på framtida pension för många människor.
Relaterade länkar
Ämnen
SPP är en del av den nordiska finanskoncernen Storebrand och erbjuder tjänstepensionslösningar utifrån dina, företagets och de anställdas behov. Vår investeringsfilosofi utgår ifrån att avkastning och hållbarhet går hand i hand, enligt miljömässiga, etiska och sociala faktorer. Vi står alltid till tjänst med vår djupa kunskap och långa erfarenhet när du står inför de viktiga finansiella beslut som formar din framtid.