Blogginlägg -
Trumps klimatagenda - en dimridå utan politisk kraft
I torsdags bestämde sig Donald Trump för att lämna det globala klimatavtalet. Nu står USA - tillsammans med Syrien och Nicaragua - utanför Parisavtalet som förenar 194 nationer. Tre dissidenter är försumbart i antal, men symbolvärdet av att USA under Trump allt oftare väljer gå sina egna vägar sträcker sig långt utanför klimatpolitikens gränser.
Trumps administration menade att avtalet var en enorm börda för amerikanska konsumenter och orättvist mot den amerikanska ekonomin. Det Trump verkar ha förbisett är att både ekonomiska krafter och lokalpolitisk vilja redan är i full gång med att driva USA i Parisavtalets riktning.
Förra året sysselsattes mer än tre gånger fler amerikaner inom sol- och vindkraft än inom industri kopplad till konventionella energikällor såsom kol, olja och gas. En renässans för kolet i det amerikanska rostbältet kan säkert skapa lokala jobb under en period, men dessa arbetstillfällen kommer snabbt att konkurreras ut av billig förnybar energi. Enligt International Energy Agency (IEA) väntas förnybara energikällor växa med en output som år 2021 motsvarar den totala elproduktionen i USA och Europa idag. Indien stoppar som bäst byggandet av flera kolkraftverk helt enkelt för att solenergi är billigare.
Trump ser alltså än en gång ut att skramla med tomma tunnor. Kaliforniens guvernör Jerry Brown passade på att flyga till Kina för att bekanta sig med utvecklingen av ny grön kinesisk teknik. Flera delstaters guvernörer - såsom New Yorks Andrew Cuomo - har deklarerat att de tänker fortsätta respektera Parisavtalet.
På SPP driver vi sedan ett decennium tillbaka våra kunders kapital mot hållbara bolag som vill vara med och lösa framtidens utmaningar. Bland annat jobbar vi aktivt med att reducera det fossila fotavtrycket i våra investeringar. Dels för att vi vill vara med och bidra till att nå tvågradersmålet, och särskilt för att vi tror det är mera lönsamt i längden.
Trump må vara världens mäktigaste person, men hans politiska program blir allt mer maktlöst. Lite som mannen som fortfarande var övertygad om att hästen kunde trimmas då T-forden rullade av det löpande bandet.
/ Staffan Hansén, vd, SPP